marți, 6 august 2013

Cum putem antrena copilul pentru a reusi: la scoala, cu prietenii, in viata…


Fiecare parinte doreste binele copilului si incearca sa formeze un viitor adult care sa reusesca in viata. Ne dorim sa educam copii care sa faca fata provocarilor, sa fie cooperanti, prietenosi si mai ales sa stie sa se descurce si sa relationeze eficient si util social.

Conectare
Copiii se simt bine in preajma celorlati, doresc sa apartina grupurilor, ca si adultii ei nu traiesc izolat, au nevoie sa simta ca sunt conectati. Siguranta oferita in familie poate reprezenta prima treapta spre relationarea optima cu ceilalti.
·      Putem ajuta prin comunicarea si crearea deprinderilor de a exprima deschis ideile, conceptele si emotiile traite. Este important sa ascultam ce au de spus, sa acordam de fiecare data feed-back si sa avem grija la tonul vocii noastre pentru ca inflexiunile si timbrul vocal transmit mai mult decat cuvintele noastre.
·      Pentru a simti ca apartin, copiii au nevoie de atentia noastra - atentie pozitiva, speciala, timp pentru ei nu doar cu ei.
·      Organizarea unor intaniri cu copiii, intalniri de familie, reprezinta un bun prilej de a exersa incurajarea si aprecierea.

Capabil si competent – sa poti avea grija de tine, de ceilalti si sa fii capabil sa gasesti solutii. Copiii adora jocurile, sunt incantati sa experimenteze si testeaza deseori limitele. De multe ori demersul initiat nu are rezultatele dorite de parinti.
·      Adoptati o atitudine cooperanta, axata mai degraba pe cautarea solutiilor decat pe depistarea vinovatilor si pedepsirea lor
·      Concentrati-va la imbunatatirile remarcate si mai putin la perfectiune
·      Construiti relatia parinte – copil  punand accentul pe punctele tari.
·      Creati pentru copii mediul in care sa va arate pot face lucruri, ca sunt capabili.

Sa contezi, sa te simti valorizat.
Dorinta de a fi semnificativ acompaniaza individul toata viata. Poti ajuta copiii sa simta ca sunt valorosi prin aprecieri, antrenandu-i sa contribuie, sa isi asume sarcini dar si responsabilitati.

Curaj
Oamenii care au curaj simt ca pot face fata provocarilor si sunt dispusi sa invete din propriile greseli. In absenta curajului copii pot deveni evitanti, tematori, suspiciosi, retrasi, nefiind dispusi sa incerce posibilitati noi. O serie de repere, enuntate mai jos, pot ajuta parintii sa incurajeze si sa previna descurajarea copilului:
·      Evitati comparatiile
·      Uitati de critici
·      Apreciati valorile / punctele  tari.
·      Incurajati auto-evaluarea oferind astfel copiilor oportunitatea de a stabili repere personale
·      Creati situatii favorizante in care copii va pot arata ceea ce pot face singuri 

Citeste articolul intreg Hands On Education

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu