marți, 31 ianuarie 2012

Conversatiile cu bebelusul meu


Comunicarea cu bebelusul incepe…din burtica, intrauterin copilul se familiarizeaza cu vocea parintilor, in special a mamei si reactioneaza la sunetele percepute din exterior.  Studiile si cercetarile actuale ne arata ca prin exersarea tehnicilor promovate de haptonomie (comunicare prin atingere) si viitorii tatici pot avea o comunicare reala si afectuoasa cu fatul, acesta reactionand progresiv la vocea si atingerile mainilor paterne asezate pe pantecul mamei.  In Romania nu s-au organizat pana acum astfel de sedinte de haptonomie dar exista o paleta larga de cursuri de educatie prenatala si puericultura ce informeaza si sensbilizeaza viitorii parinti asupra rolului de parinte.
Postpartum, nou-nascutii au nevoie de o intampinare duioasa, mesaje afective, si o atmosfera plina de iubire. Nu putine sunt cazurile in care starea de oboseala sau adaptarea dificila la noul statut de parinte afecteaza procesul de comunicare intre parinti si nou nascut. Pe termen lung, beneficiile unei comunicari naturale si deschise parinte-copil se vor regasi in starea de bine a copilului care se simte inteles, ascultat, securizat si protejat, increzator si adaptabil la cerintele vietii.
Comunicarea non verbala cu bebelusul
In cadrul comunicarii emotionale, comportamentele, gesturile, contactul vizual, postura, tonul si inflexiunile vocii transmit mai mult decat cuvintele. Din prima clipa de viata copilul comunica nonverbal si ne transmite ce simte, ce nevoi si  dorinte asteapta sa fie indeplinite. Cunoscand semnificatia mesajelor pe care bebelusul le transmite prin limbajul trupului parintii pot veni in intampinarea nevoilor lui si isi pot ajusta comportamentul in functie de reactiile copilului, feedback-ul pozitiv constant contribuind la dezvoltarea sa emotionala.
Cel mai simplu mod de a ne intelege copiii este sa-i ascultam activ si sa folosim acelasi tip de limbaj: continuam sa facem lucrurile in acelasi fel atunci cand bebelusul priveste surazator chipul mamei si zambeste de placere, schimbam ceva in modul de a actiona atunci cand bebelusul isi lasa capul in jos (lipsa de interes) sau chiar il intoarce in alta parte (nu-i place ceva) sau potentam activitatatea atunci cand bebelusul vine spre noi si isi apleaca zambitor capul intr-o parte ( invitatie la joc).
Cu ajutorul bratelor si mainilor bebelusii pot transmite mesaje care vorbesc de starea lor emotionala (furie prin agitatia bratelor sau aruncarea jucariilor, anxietate prin frecarea mainilor, bucurie si veselie cand bate din palme) sau despre dorinta de a initia alte comportamente (bratele ridicate indica dorinta de a fi luat in brate, aratarea unui obiect cu degetul si privirea focusata spre el sugereaza dorinta de a merge intr-un anumit loc sau de a lua un anumit lucru).
 “Strategia de comunicare” cu bebelusul in primul an de viata
Cand plansul fara motiv….are un motiv. Adesea parintii se nelinistesc cand bebelusii plang si nu gasesc raspunsul la aceasta stare. Orice parinte isi doreste sa raspunda eficient la solicitarile celui mic si un pas important in acest proces il constituie identificarea tipurilor de plans (ritmic, scancet, vaiet, tipat strident, suspin, acces de plans) si a surselor posibile care l-au provocat (foame, durere, disconfort, oboseala, suprastimulare, frica, nevoie de atentie, furie, schimbarea scutecului, etc)
Vorbiti aceeasi limba. Puteti incerca sa folositi limbajul semnelor. Cercetarile de specialitate (studiile efectuate de Joseph Garcia, autorul cartii “Vorbeste prin semne cu bebelusul tau”) au ilustrat faptul ca prin folosirea acestei metode bebelusii invata mai repede daca le este aratat semnul in acelasi timp cu actiunea.
Bebelusii cunosc lumea prin intermediul parintilor. Vorbiti bebelusilor, povestiti, cititi-le, cantati pentru ei cantecele cunoscute sau create special pentru ei. Prezenta fizica, atentia, contact vizual, masajul, initierea jocului cu bebelusul sunt modalitatile potrivite pentru a-i comunica dragostea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu