marți, 13 decembrie 2011

Timp liber impreuna cu copiii


Timpul, resursa vitala in procesul de crestere si formare, merita sa fie alocat si utilizat la maxim de parinti. Mamicile stiu din experienta cat de important este sa petreci mai mult timp cu copiii si ce dinamism implica adaptarea propriului program la nevoile celor mici si organizarea eficienta a planurilor comune in cuplu si familie.
Un bun management al timpului liber ar trebui sa presupuna atat organizarea placuta si fireasca a multora dintre activitatile cu care cei mici s-au familiarizat deja la gradinita sau scoala, implicarea parentala si sprijinirea copiilor in a invata si perfectiona noi abilitati, cat si suport cognitiv si material. Timpul liber poate fi un aliat de nadejde si maniera in care alegem sa facem lucruri impreuna ar trebui sa fie guvernata de principiile parteneriatului, colaborarii si entuziasmului, multa rabdare, grija si intelegere.
Timp cantitativ vs. timp calitativ
Rutina cotidiana limiteaza in mare masura perioada petrecuta impreuna cu copiii si timpul cantitativ oferit prin acompanierea lor poate fi interupt de diferite activitati. Specialistii in parenting si psihologia educatiei recomanda  sa oferim cat mai mult timp de calitate in care copiii sa se bucure exclusiv de atentia parintilor. Fii un bun manager si asigura-te ca-i oferi zilnic momente speciale in care care esti acolo doar pentru el.
Idei de petrecere si organizare a timpului liber
Atelierul de creatie home- made
In week-end sau cand vremea este mai putin prietenoasa, putem organiza propriul atelier de creatie si expresie acasa. Optiunile in alegerea materialelor de lucru sunt variate, de la cele neconventionale dar usor de gasit (frunze, pietricele, scoici, bucati textile, decupaje din reviste) sau kit-uri cumparate de tip Roata olarului sau arta/mestesug. Cu siguranta micii artisti vor fi incantati daca lucrarile vor fi expuse o perioada intr-un spatiu special destinat.
Calendarul timpului liber
Intr-o familie armonioasa fiecare membru are rolul de a contribui cu idei privind modalitatile de petrecere a timpului liber, inclusiv cei mici. Pentru o mai buna vizualizare a sugestiilor puteti crea un panou de afisaj sau tabel, care va fi amplasat in camera in care se reuneste familia mai des, intr-un loc in care si copiii sa poata completa prin bifare sau atasarea unei imagini sugestive pentru activitatea respectiva.
Intr-o maniera haiosa si vesela parintii  ii pot orienta pe cei mici spre activitatile de tipul “ unde mergem” (teatru, film, plimbari in parc, cercuri de dans, limbi straine) iar copiii se vor simti implicati, conectati,  atenti, si motivati sa participe la procesul de organizare al timpului liber.

Ca si parinte, e important sa stimulezi potentialul copiilor si sa creezi contextul in care cei mici sa poata descaraca energia, explora, admira, socializa, invata si dezvolta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu