marți, 22 noiembrie 2011

Cum ne jucam cu copiii nostri


Jocul copiilor este una dintre cele mai frumoase imagini la care privim si cu care ne mandrim ca parinti. Invatam o data cu cei mici cat de relaxant este sa antrenam si sa moderam activitatile ludice ale prichindeilor, urmarim cu satisfactie progresele realizate parca de la o zi la alta si bucuria cu care descopera noi jucarii si jocuri. Pentru ca jocul este o forma de comunicare, modalitate de expresie, mod de experimentare dar si de simbolizare a trairilor interioare, ar trebui sa ocupe 90% din timpul celor mici.
Rolul parintelui…ludic
Timpul, cel mai pretios dar oferit de parinte copilului! Participand activ la joaca celor mici, fiind atenti la nevoile si interesele lor le dam incredere si ii ajutam sa comunice mai usor  sentimentele.
Ne jucam…si educam! Incurajam comportamentele pozitive, educam preferinta copilului pentru jocurile active care stimuleaza inteligenta, creativitatea, dezvoltarea motrica si aptitudinala. Jocurile de grup ale fratilor, de exemplu, ofera ocazia pentru a invata regulile fair-play-ului, atitudinea fata de pierdere/ castig, jocul de rol si regulile jocului.
Alege jucariile potrivite varstei copilului tau! Stivele de jucarii din camera sunt interesante dar este mai putin relevanta cantitatea. Important este sa alegi  jucarii adaptate varstei si variate. In primul an de viata sunt recomandate jucariile de stimulare senzoriala, din material plastic, muzicale, mingii, bile, jucarii pentru baie. La 2 – 3 ani, etapa explorarilor, copilul este dornic sa actioneze asupra mediului, sa-l cerceteze, fiind o etapa a curiozitatii, prin joc copilul invatand utilitatea lucrurilor dar si comportamentele sociale. Jucariile potrivite acestei varste sunt cele functionale (masinute si unelte preferabil din lemn), jucarii plusate sau animale, papusi, mingii, bile, baloane, puzzle, materiale destinate modelajului si picturii, Lego, carti, muzica si DVD-uri cu programe educative si distractive. Varsta prescolara imbina interesul intre a ”a face” si “a imagina”, este varsta jocurilor de rol, jocuri simbolice, jocuri de creatie si colective. Varsta scolara aduce interesul pentru jocuri de strategie, imaginative, jocurile de carti, jocuri video, hobby-uri, arte.
Fii creativ si construieste impreuna cu copilul tau jucarii personalizate sau confectioneaza-i costumele personajelor preferate din poveste! O tehnica creativa utilizata si in aria comunicarii si managementului - Cutia cu Idei - poate fi aplicata cu suces  in propriul camin. Lucreaza o astfel de cutie care va adaposti biletele pe care vei scrie, impreuna cu copilul tau, idei de jocuri, tipuri de jucarii dorite, alte idei de petrecere a timpului liber (teatru, film, drumetii, idei de petreceri). Antreneaza toti membrii familiei sa participe!
 Fii atent la ce-si doreste! Fiecare copil este unic si are propria personalitate si preferinte. Propune-i, ca parinte, o gama larga de activitati din care sa aleaga ce i se potriveste. Daca copilului tau nu-i place sa danseze nu insista, iti va arata daca-i oferi ocazia, ca este pasionat  de sah sau ca exceleaza la patinaj.
Parintele eficient, un parinte informat! Sa previi e mai usor decat sa tratezi. Citeste site-uri de specialitate, carti sau participa la evenimentele organizate pentru parinti si copii: workshop-uri de parenting, ateliere creative, grupuri de dezvoltare personala pentru copii.
Lumea copilariei este o lume magica si modul in care copiii se dezvolta in aceasta perioada poate influenta evolutia lor ca adulti. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu