joi, 13 octombrie 2011

Cei 7 ani de acasa


Cresterea copiilor si pregatirea lor pentru scoala dar mai ales pentru viata reprezinta o adevarata provocare pentru parinti care devin pentru copiii lor formatori, lideri, mediatori, camarazi, si desigur, “cresc“ o data cu ei. Cei 7 ani de acasa ar trebui sa reprezinte perioada, locul si contexul in care se achizitioneaza informatii, se insusesc deprinderi uzuale dar se sadesc valorile, se formeaza atitudinea pozitiva si sanatoasa, se invata comunicarea sentimentelor si exersarea abilitatilor.
Perioada 1- 3 ani
Potrivit studiilor de psihologie a copilului si parenting, pana la varsta de 3 ani copilul achizitioneaza 60% din experienta fundamentala de viata.  Incepand cu varsta de un an, copilul isi consolideaza mersul si dezvolta in ansamblu motricitatea. Prin incurajarea copilului de a face cat mai multe miscari se formeaza increderea in sine, curajul si armonia personala. Din punct de vedere afectiv, in aceasta perioada copilul rezoneaza foarte mult cu dispozitia parintilor si este foarte atasat de mama sau de persoana in compania careia petrece cea mai mare parte a timpului. De asemenea, este momentul in care poate incerca diverse trairi de teama si anxietate in fata situatiilor si persoanelor necunoscute sau teama de abandon. Rabdarea, atentia si grija pentru nevoile specifice varstei il pot ajuta sa exploreze lumea cu curaj si incredere iar explicatiile pe care i le oferim si modul in care ii cultivam emotiilor pozitive ne ajuta sa-i formam o atitudine cooperanta.
Perioada prescolara 3- 6/7 ani
Odata cu adaptarea la mediul educational oferit de gradinita, in jurul varstei de 3 - 4 ani se pot invata comportamentele implicate in formarea autonomiei personale care au un rol deosebit in formarea imaginii de sine mai ales ca la varsta de 5 - 6 ani aceasta este creata aproape in exclusivitate de ceilalti. Copiii invata mai usor de la alti copii sau fratii mai mari  si, prin imitatie, de la modele lor, parintii.
Copiii cresc armonios intr-un mediu prietenos, in care regulile sunt flexibile, negociabile si partenerii jocului se respecta! Acorda timp copilului tau, invata-l prin joc manierele si cum sa se raporteze la ceilalti. Jocul, este principala activitate, prin care se relaxeaza, devine creativ, asimiland in acelasi timp informatii.
Limbajul se invata dar comunicarea se exerseaza! Incurajeaza-l sa povesteasa si sa descrie ce-i face placere si ce il intereseaza, ce jocuri prefera cu amicii de joaca de ce-i plac anumite personaje din povesti sau pur si simplu cum si-a petrecut ziua la gradinita.
Cei mici simt nevoia sa stie ca sunt iubiti si ca apartin familiei! Implica-i in treburile casnice si responsabilizeza-i! Astfel, vor fi entuziasmati ca sunt tratati ca si ceilalti si devin increzatori in propriile forte. Sa-si stranga jucariile sau sa ajute la bucatarie, sa hraneasca pestisorii sau catelul, sunt actiuni prin care se simt valorizati.
Greselile sunt lectii din care se invata! A spart farfuria, a patat covorul sau a umblat la aragaz in absenta ta. Preferabil este sa-l inveti consecintele in locul  sanctionarii sau aplicarii pedepselor. Rolul parintelui este de a oferi oportunitati din care cel mic sa invete ce este bine si sa-i suscite interesul catre activitati in care sa exerseze comportamentele pozitive.
Povesteste copiilor ce se intampla atunci cand apar schimbari nedorite in viata lor! Familia este un organism viu, cu particulatitati specifice si mereu in schimbare, al carei echilibru poate fi influentat de o multitudine de factori: bugetul familiei, serviciul parintilor si responsbilitatile acestora, starea de sanatate deosebita a unuia dintre membrii, divortul. Copiii au marea capacitate de a rezona afectiv cu parintii si de multe ori cred ca schimbarile apar din vina lor. O atitudine responsabila este de a le explica, pe intelesul lor cauzele schimbarilor la care trebuie sa se adapteze.
Copiii au nevoie de stabilitate! Fii perseverent dar constant in ce transmiti, ofera-i iubire si amintestete-ti ca fiecare copil este unic si are propria lui evolutie si drum in viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu