sâmbătă, 1 octombrie 2011

Limbajele de iubire ale copiilor


Pentru a creste sanatos si armonios copiii au in primul rand nevoie sa se simta iubiti. De cele mai multe ori formula rostita “ te iubesc” ajuta dar nu e suficienta deoarece fiecare copil este unic si are propriile nevoi pentru satisfacerea carora  foloseste un anumit limbaj. Modalitatile  prin care copiii primesc iubirea parintilor si transmit la randul lor dragostea sunt: imbratisarile, incurajarile, timpul acordat, darurile oferite si serviciile
Arata-i iubirea si construieste impreuna cu copilul tau o relatie bazata pe afectiune si tandrete
Comunicarea incepe din primele luni de sarcina, bebelusul fiind capabil sa simta stimularile tactile, sa perceapa sunetele, sa reactioneze la emotiile mamei. Mangaierile parintilor sunt un extraordinar mijloc de comunicare, bebelusul raspunzand atingerilor burticii mamei. Impreuna cu partenerul sau sotul tau mangaiati burtica, urmati usor traiectoria realizata de cel mic, ascultati muzica si vorbiti cu bebelusul.
O comunicare tandra continua dupa nastere cand sugarii au o nevoie crescuta de atingeri, cantece si dezmierdari. Venirea pe lume a unui copil reprezinta si o etapa-soc in care mamicile trebuie sa se adapteze noului ritm, de multe ori oboseala impiedicandu-le sa faca fata nevoilor nou-nascutului. In astfel de situatii, orice ajutor oferit din partea familiei sau al prietenilor este binevenit.
Dupa varsta de 3 ani copiii adora sa fie tinuti in brate in timp ce li se citesc povesti, dupa varsta de 5 ani prefera jocurile fizice de tipul “bate palma”, leapsa” si jocurile interactive. Educa-ti copilul prin joc si creeaza o relatie care promoveaza valori precum parteneriatul si spiritul de echipa.
Incurajeaza si transmite copiilor tai mesaje pozitive
Incurajeaza comportamente pozitive si apeleaza cat mai rar la premieri de tip  lauda. Interdictiile, criticile, poruncile si ordinele date copiilor nu fac decat sa intareasca un comportament neplacut si nedorit. Ajuta copilul sa invete sa faca alegeri. In locul unui NU categoric, ofera mai multe variante si incurajeaza-l  sa ajunga la rezultatele dorite si sa–si asume responsabilitati.
Timpul, o variabila care trebuie sa curga in favoarea familiei
Chiar daca petreci mai putin timp cu copilul tau decat ti-ai dori, incearca sa-l optimizezi. Contactul vizual si ascultarea activa a povestirilor copilului pot face minuni. Copii au nevoie si cer permanent atentie. Se recomanda pe cat posibil mentinerea unei rutine zilnice prin care copilul sa invete sa respecte un program si sa-si organizeze activitatile. Pentru a spori sentimentul de apartenenta, organizeaza reuniuni  la care sa participe daca se poate toti membrii familiei.
Darurile – un minunat moment pentru formarea emotiilor pozitive
Exceptand cadourile de Craciun, majoritatea cadourilor ar trebui alese impreuna cu copilul. In felul acesta lasam copilului libertatea de a-si forma preferintele, abilitatea de a alege si bucuria de a face lucruri impreuna.
A fi in “serviciul” copilului sau mamica angajata full time
Cand sunt mici, copiii sunt dependeti de ingrijirile oferite cu dragoste de parinti. Modul in care-i ajutam sa faca anumite lucruri sau avem grija sa le fie bine reprezinta si un model ce va fi exersat la varsta adulta. E important sa  aratam copiilor nostri cum sa-si formeze abilitati prin care sa se simta increzatori in ei, stabili emotional si cooperanti cu ceilalti.
Fiecare copil se raporteaza diferit la lume si are propriul lui limbaj prin care impartaseste iubirea. Este important sa-l incurajam sa dezvolte si sa foloseasca modelul care i se potriveste si il caracterizeaza.

Sursa: Gary Chapman&Ross Campbell, “Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor”, Editura Curtea Veche, 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu