joi, 29 septembrie 2011

Ce stie bebelusul la nastere


Mult timp, specialistii din lumea medicala si psiho-pedagogica, au considerat ca bebelusii sunt fiinte unice ce apar pe lume ca indivizi si  devin persoane ulterior prin procesul de educatie si apartenta la un mediu cultural si social. Stiinte relativ nou aparute precum maternologia si haptonomia demonstreaza ca bebelusul este o persoana. El participa activ la nasterea lui, lupta sa se adapteze la noul mediu, comunica cu cei din jur si isi foloseste toate resursele pentru a creste si a se dezvolta.
Sarcina – poveste senzoriala
Cele 40 de saptamani de sarcina ajuta fatul sa se pregateasca pentru  viata extra-uterina, studiile si cercetarile de specialitate vorbind despre capacitatile lui senzoriale din aceasta etapa: mirosul si gustul se formeaza incepand din a 9 saptamana de viata, vazul se contureaza din sapatamanile 18-20. Incepand cu saptamana 24 de viata intrauterina fatul reactioneaza la sunetele exterioare, mai tarziu isi exerseaza abilitatile motrice lovind usor peretii uterului, poate reactiona  emotional la starile afective ale mamei Spre finalul sarcinii, bebelusul are  comportamente ludice si foloseste cordonul ombilical pe post de jucarie.
Echipamentul nou-nascutului
Desi bebelusii petrec cea mai mare parte a timpului dormind, aproximativ 20 de ore din 24, in perioada de veghe participa cu toate simturile la activitatile din jur.
Sugarii au preferinte melodice: aud destul de bine, reactioneaza la stimulii sonori din mediu dar prefera cantecele in locul zgomotelor. Ei pot recunoaste o melodie daca aceasta a fost cantata de mama lor in periada de sarcina sau ascultata in mod constant si se linistesc la auzul ei. Majoritatea sugarilor au ochii albastri deoarece procesul de pigmentare al irisului nu s-a finalizat dar sunt foarte fericiti sa vada chipul mamei si sa focalizeze obiecte aflate la mai putin de 20 - 30 cm, sunt fascinati de jocul de lumini si umbre si prefera obiectele sclipitoare. Unul dintre cele mai dezvoltate simturi, cel olfactiv, ii ajuta sa-si recunoasca mama, mirosul laptelui matern conducandu-i totodata si spre sursa de hrana. Preferintele lor culinare ne vorbesc despre o anumita memorie a papilelor gustative formata inca din pantec. Prin simtul tactil bebelusii continua sa  dezvolte ce experimentau in utero, acum contactul cu  pielea mamei  oferind caldura dar si securitatea si fericirea de care au nevoie.
Cum comunica bebelusii?
Aptitudinea pentru limbaj este innascuta, la nastere bebelusii stiu sa comunice si sa ceara satisfacerea trebuintelor. Prin plans, principala modalitate a sistemului de comunicare, bebelusul ne vorbeste despre nevoile lui:
- Se simte singur! 9 luni bebelusii au stat intr-un spatiu in care s-au simtit protejati si au auzit bataile inimii mamei. Ofera-i toata afectiunea de care are nevoie.
- Ii este foame! Alapteaza-l pe cel mic la cerere sau ofera-i biberonul atunci cand are nevoie si nu la intervale standard impuse de carti.
- Resimte un disconfort! Legana-l, maseaza-l usor inainte sau dupa baie, plimba-l in brate sau in sling.
- Este obosit! Ajuta-l sa adoarma.
- Trebuie schimbat scutecul! Desi pare o actiune de rutina, vorbeste-i in timp ce schimbi pampersul si pastreaza contactul vizual
- Are colici sau traverseaza un puseu de crestere! Ai rabdare, alina-l, bazeaza-te pe intuitia de mamica, iubeste-l.

Lecturi utile parintilor:
Berdard Martino, “Bebelusul este o persoana”, Editura Humanitas, 2000
Corinne Antoine, “Ghid psihologic pentru sarcina si materniate”, Editura Trei, 2008

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu