miercuri, 28 septembrie 2011

Ce spun desenele copiilor nostri


Forma de exprimare a emotiilor, lucrare de arta sau activitate ludica, desenul este expresia unei intregi lumi interioare care prinde viata pe hartie prin forma si culoare.
Desenul este o sursa de distractie dar totodata si un bun prilej de eliberare a tensiunilor interioare, ajuta la dezvoltarea aptitudinilor psiho-motrice si coordonarea armonioasa a miscarilor, stimuleaza imaginatia creatore si contureaza propriile dorinte si vise. Prin desen copilul comunica cu cei din jur, ne vorbeste despre cum vede lumea si despre nevoile lui. Desenul unui copil care se simte bine in familia lui, care este acceptat si incurajat, va fi un desen vesel, in care pot aparea toate persoanele semnificative, chipuri vesele, culori optimiste, peisaje mirifice.
In interpretarea desenelor toate elementele sunt importante pentru ca ne dezvaluie personalitatea autorului.
Preferinta pentru instrumentul ales - acuarelele clasice si pensulele sau acuarele care pot fi intinse cu mana, creioanele colorate, carioca, culori tempera, creta colorata, creioane cerate – ne dezvaluie relationarea cu mediul exterior.
Un copil care alege sa intinda culorile cu degetele si sa amprenteze pagina este un copil care relationeaza fericit cu materialul de lucru; il intinde entuziasmat pe intreaga foaie, este deschis, sociabil, dornic sa primeasca si sa ofere. Cei care aleg acuarelele, pensula si apa pot fi copii care relationeaza facil, pentru care apa este o evocare placuta a mediul intra-uterin. Pot exista si cazuri in care apa reprezinta pentru copil situatie anxiogena, in aceste cazuri se recomanda atitudinea suportiva a parintilor pentru depasirea traumei.
Modul in care un copil alege sa folosesca materialul de expresie (instrumentul de desenat, asezarea in pagina, semnele grafice, culorile folosite, simboluri utilizate) ne dezvaluie temperamentul si caracterul lui: un optimist poate va folosi intreg tubul pentru a picta din abundenta, o persoana sensibila si timida va trasa semne abia percetibile, un copil vesel si sociabil va folosi intreaga plansa pentru a desena.
Culori si simboluri des intalnite
Rosu simbolizeaza vitalitatea, puterea, ne comunica intensitatea emotiilor, este culoarea pasiunii, poate indica uneori agresivitatea. Preferinta copilului pentru aceasta culoare ne vorbeste despre un caracter deschis si vesel, sociabilitate dar si despre nevoia de a fi observat, admirat. Culorile calde, indica energia, libertatea, entuziasmul. Soarele, cel mai des colorat in galben sau portocaliu, rerezinta tatal, autoritatea. Culorile vesele cum sunt roz si turcoaz ne dezvaluie dschiderea dar ne pot semnala si sensilitatea.
Verdele este culoarea echilibrului si a relaxarii. Alegerea acestei culori poate arata cautarea starii de liniste, se poate regasi mai des in desenele copiilor sensibili si emotivi. Culoarea cerului si oceanului, albastru, este o culoare antistres care desemneaza seninatatea, autocontrolul, intelegerea. Folosirea excesiva a acestei culori poate indica comportamental un puternic autocontrol asupra emotiilor.
Mov - culoarea melancoliei, spiritualitatii si intuitiei. Prea multa culoare mov in desene simbolizeaza cerintele crescute din partea parintilor si teama de esec. Desenele in care se folosesc culori inchise, cenusii ne pot vorbi despre tistetea copilului. Culoarea pamantului, maro, este culoarea prudentei si a seriozitatatii. Preferinta in desene pentru aceasta culoare poate indica un grad scazut de spontaneitate si un conformism mai putin potrivit varstei copilariei. Preferinta  pentru negru poate semnala tensiuni si anxietate.
Soarele, un simbol indragit in desenele copiilor este asociat cu figura masculina Pozitionarea in pagina (stanga, dreapta) si forma, ne vorbesc despre relatia cu tatal sau autoritatea. Luna, un simbol mai rar intalnit, este asociata cu intunericul si poate dezvlalui un caracter sensibil. Apa, amenintare sau relaxare, ne indica starea de bine sau disconfortul copilului, muntii indica atasamentul fata de mama. Curcubeul, cerul, stolurile de pasari, pamantul, animalele, monstrii sunt simboluri universale care dezvaluie, de asemenea, sentimente, emotii, relatii.
Incurajeaza-l sa deseneze!
Desenul este mai mult decat o activitate ludica: este un important mijloc prin care copiii comunica cu cei din jur. Poti participa impreuna cu copilul tau la desen, ii poti amenaja in camera un loc special pentru activitati creative sau ii poti lipi pe un anumit perete planse albe pe care le poate colora oricand doreste.
Implica-te in jocul micului artist: utileaza camera cu materialele necesare, creeaza costumatia ceruta (basca, halat, etc),  intreba-l “ce ai desenat acolo?…”.

Lecturi utile parintilor:
Evi Crotti,“Desenele copilului tau - Interpretari psihologice”, Editura Litera, 2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu